Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Квітень » 5 » Вітаємо із 90-річчям створення Чемеровецького айону
11:23
Вітаємо із 90-річчям створення Чемеровецького айону

Край надзбручанський, перлина Поділля – так називають Чемеровеччину. Тут, на благодатній землі, подарованій людям Богом, багато тисячоліть томи поселились і жили наші предки, тут ходили за плугом, любили, ростили дітей,  а в години лихоліття мужньо боронили рідний край від нападників! Земля Чемеровеччини рясно покроплена потом та кров'ю наших предків, які, долаючи шалений спротив зовнішніх та внутрішніх ворогів, здобули для нас незалежність та волю.


Чемеровецький район знаходиться у південно-західній частині Хмельниччини в зоні західного лісостепу. Відстань від райцентру до міста Хмельницького - 88 км, до найближчої залізничної станції Закупне - 15 км.
Район було створено 12 квітня 1923 року на базі колишніх Вільховецької та Бережанської волостей. До району належало 36 населених пунктів з загальною кількістю населення 29179 чоловік.
Після триразових змін в адміністративно-територіальному поділі у лютому 1965 року його було відновлено у нинішніх межах.

Природа тут багато і неповторна своєю красою. З півночі на південь через усю територію району неширокою смугою, з відносною висотою 40-60 метрів, простягнувся Товтровий кряж, який містить практично невичерпні поклади вапняків високої природної чистоти - цінної технологічної сировини для цукрової промисловості. 
За красу і неповторність чарівних куточків медобірського кряжу Чемеровеччину називають Подільською Швейцарією. Вся територія району входить до Національного природного парку „Подільські Товтри”, який створено згідно з Указом Президента України у 1996 році, охоплює площу 258301 га і являється найбільшим у Європі.

На території району в меридіальному напрямі протікають річки Збруч, Смотрич, Іванчик. На Збручі та Смотричі в 50-х роках збудовано п’ять міжколгоспних електростанцій. В районі сіл Сокиринці, та Вільхівці розвідано запаси лікувальної води типу трускавецької „Нафтусі”.

Зараз в районі побудовано ЗАТ - „Оболонь” найбільший солодовий завод в Україні, для цього виділено 25 млн.євро. Окрім того комплекс ЗАТ-„Оболонь” забезпечує додаткові надходження до районного та селищного бюджетів та робочі місця для жителів району, розвиток соціальної інфраструктури.

На честь 90-річчя утворення Чемеровецького району 2013 рік приурочено вивченню історії рідного краю, розроблено заходи відділу освіти, молоді та спорту. Стартувала акція волонтерських загонів "Привітай жителя Чемеровеччини з 90-річчям утворення району”. Попереду багато цікавих і корисних справ на благо збереження та возвеличення історії  рідного краю.


Переглядів: 786 | Додав: chemrmk | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]