Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Жовтень » 21 » Гості зі Швейцарії у Чорні
17:26
Гості зі Швейцарії у Чорні

В 2007 році біля Чорнянської церкви було встановлено надгробний камінь із родинного склепу Розенбергів. З цього часу розпочалася активна робота в селі по відновленню пам’яті про видатного генерала, сподвижника О. Суворова – Андрія Григоровича Розенберга. В Чорнянській ЗОШ було відкрито музей історії села, де чільне місце зайняв куток присвячений А. Г. Розенбергу. Учасниками гуртка «Краєзнавець»(керівник Сакевич. С.В.) збиралась інформація про життя і бойовий шлях відомого генерала російської армії. Результатом роботи став проект «Сподвижник О. Суворова – наш земляк», який було представлено в ході районної акції «Громадянин» і який отримав високий результат.


Весною 2012 року в с. Чорна завітав Борис Поляков, який презентував свою книгу «Битва при Муотаталле», де розповідається про героїчного генерала А. Г. Розенберга під час однієї із вирішальних битв Швейцарського походу російської армії 1799 року. Саме тоді Борис Поляков пообіцяв запросити до нас делегацію із Швейцарії.

І ось 16 жовтня 2012 року делегація із Швейцарії разом із автором книги прибула на місце, де у подарованому маєтку імператором Павлом І в 1805-1813 рр проживав останні роки свого життя Андрій Розенберг – генерал від інфантерії, кавалерії та артилерії, військовий губернатор м. Кам’янець-Подільський, губернатор Мінської, Волинської, Подільської, а згодом і Херсонської губерній, кавалер орденів Іоана Єрусалимського та Андрія Первозванного.

Гості із альпійської держави захоплюються відомим полководцем Олександром Суворовим і його соратниками. Саме тому вони з радістю відгукнулися на пропозицію Б. Полякова відвідати наше село, а потім м. Тульчин, де знаходиться музей О. Суворова. Крім того гості пообіцяли надати посильну допомогу у реконструкції колишнього сільського музею та проведенні в 2013 році 200-річчя від дня смерті видатного генерала А. Г. Розенберга

Жителі Чорної радо зустрічали на своїй землі делегацію з Швейцарії. На свято також завітали письменник, автор книги «Битва при Муотатале» Б.М. Поляков, голова Хмельницького обласного Господарського суду С.І. Крамар, заступник голови РДА С. В. Рибак та начальник райвідділу освіти РДА С. А. Павлишина. Не залишились осторонь цієї події і представники місцевої влади та інтелігенції - сільський голова С.Л. Добер, виконавчий директор ТОВ «Герром Інвест – Чемерівці» с. Чорна В.М. Солоненко, директор Чорнянської ЗОШ І-ІІІ ст. С. І. Виноград, громадськість села.

У переповненому актовому залі школи високоповажних гостей вітали учні школи, представники СБК. Було підготовлено невеличкий концерт та презентовано проект «Сподвижник О. Суворова – наш земляк» Дякуючи за теплий прийом і гостинність, учасники делегації подарували педагогічному колективу і школярам солодощі та плакат із зображенням пам'ятника російському солдату, який був відкрий у Швейцарії 6 жовтня поточного року саме за сприяння Б. Полякова та членів швейцарської делегації. Гості ознайомилися із шкільним музеєм, у якому своїми здобутками про А.Г.Розенберга ділилися учні нашої школи. Перед учасниками зібрання виступили заступник голови райдержадміністрації С. В. Рибак та начальник відділу освіти С. А. Павлишина.

На завершення заходу гості та жителі Чорної зібралися біля надгробної плити генералу Розенбергу. Тут вони віддали останню данину шани герою.

С.Виноград — директор
Чорнянської ЗОШ І-ІІІ ст.
Переглядів: 699 | Додав: chemrmk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]