Вітаю Вас, Гість
Головна » 2008 » Листопад » 17 » З Україної в серці
16:34
З Україної в серці

Незвичайним і насиченим було зібрання новообраних учнівських президентів 30 жовтня. Разом із заступниками директорів з виховної роботи вони здійснили  подорож в Меджибіж, в історичне минуле українського народу, в епоху середньовіччя і в епоху радянського минулого. Середні віки у Меджибожі – це величний замок, який нагадує довгастий трикутник з гострою вершиною. Подвір’я замку , оточене могутніми стінами і баштами, які бачили тут литовців, поляків, турків, росіян. Всі щось добудовували і видозмінювали. З 1540 року по 1740 рік пани Сенявські зробили замок своїм маєтком. Тут побував Б.Хмельницький і святкували дні народження члени роду Романових. А в березні 1971 року  - відкрито історико-краєзнавчий музей. Подих минулого супроводжує сходами Лицарської башти і пустими кімнатами палацу. Меджибізький замок був свідком багатьох подій і в цьому році він зустрічав президента України В.А.Ющенка, який відкрив в стінах замку музей. Експозиція музею присвячена пам’яті жертв Голодомору 1932-1933років. Скульптурні композиції, речові експонати, копії архівних документів, фотоматеріали. Експозиція розпочинається екскурсом у 30-ті роки ХІХ століття та розкриває радянську політику насильницької колективізації. Художньо-просторовий комплекс насичений експонатами: сільськогосподарськими знаряддями, предметами побуту, документально-ілюстративними матеріалами. Все дуже образно передає трагічні події того часу. «Чорна дошка», «Закон про п’ять колосків», масові репресії , зубожіння села, опухання людей, смерть та людоїдство. Хмельниччина впродовж 1932-1933 років втратила 34 тисячі 347 осіб. Пам’ять про трагедію підкреслює остання композиція, яка носить символічну назву «Молитва за Україну». Цей експозиційний комплекс поєднує минулу трагедію Голодомору із сьогоденням, коли через роки забуття вшанована пам’ять про жертви тих жахливих років.

Святий обов’язок нас, дорослих, зберегти історичне минуле для наших дітей, щоб українці мали майбутнє в Україні. Доторкнутись серцем і стати єдиним цілим зі своїм народом, відчути себе українцем. Нас переповнювали емоції і почуття, тому кожен запалив свічку пам’яті у замковій церкві і прочитав молитву. Просили у Бога здоров’я, добра і мудрості для свого народу.

А ще учнівські президенти вирішили — 30 жовтня вважати районним Днем лідера і обов’язково вшановувати в цей день тих, хто працює на благо інших, хто дбає про Україну. Першу подяку адресовано директору ТНК ЗАТ «Оболонь» М.В. Загородному який будує найбільше європейське підприємство на Чемеровеччині і власним прикладом вчить інших бути справжнім патріотом рідної землі. Щира подяка йому також за активне сприяння і підтримку наших маленьких ініціатив

Переглядів: 919 | Додав: chemrmk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Sukey  
0
I'm not easily impressed. . . but that's imrpessnig me! :)

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]