Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Вересень » 5 » Основні акценти виховної роботи у 2014-2015 н.р.
13:11
Основні акценти виховної роботи у 2014-2015 н.р.

Надзвичайно непросто і вкрай важливо сьогодні правильно визначити основні акценти в організації виховної роботи. Адже у демократичному громадянському суспільстві виховання особистості стає основним стратегічним ресурсом, який забезпечує потужний соціально-економічний і демократичний розвиток держави. На даний момент виховний процес є потреба також розглядати як національну безпеку держави. І в контексті нових викликів,що постали перед країною, педагогічним працівникам необхідно серйозно обговорити основні завдання виховання, особливо створення безпечного виховного середовища в кожному навчальному закладі. Те що працює на всебічний розвиток, гармонійність і цілісність особистості, збагачує духовність і культуру, виховує активну громадянську позицію має стати основою виховної роботи.                                  Маємо певний позитивний досвід створення особистісно орієнтовних систем виховання, забезпечення компетентнісного підходу до розвитку моделі навчального закладу – у Вільховецькій ЗОШ – громадсько – активна школа;

Вишнівчицькій і Сокиринецькій ЗОШ – школа звичаїв і традицій;

Гусятинській ЗОШ – школа національного відродження;

Гуківській ЗОШ – школа громадянської компетентності;

Кугаєвецькій ЗОШ і Летавському НВК –школа- соціокультурний центр села.

       Але  потребують  впровадження  навчальними закладами нові моделі, які успішно діють в Україні  - «Демократична школа», «Школа діалогу культур», «Школа життєвого успіху», «Школа толерантності».

          У минулому навчальному році новий імпульс національно - патріотичному вихованню  дали районні проекти «Україна колядує», «100 причин любити Україну», «Уклін тобі, Кобзарю!».Подяки заслуговують всі учнівські та педагогічні колективи, учасники проекту «Україна колядує», які спільно з батьками і старожилами відродили фольклорні колективи, наповнили їх репертуар самобутністю і творчою подачею народних традицій. Завдяки співпраці з командою народного депутата О. Гереги фольклорні колективи Вишнівчицької ЗОШ  і Чемеровецького НВК №1 успішно представили район на регіональному фестивалі «Різдвяний вернісаж» в м. Городку та отримали цінні подарунки. Але найбільшим подарунком стало задоволення від спілкування всіх учасників фольклорного дійства.

          У новому навчальному році учнівські фольклорні колективи мають продовжити свою діяльність і самостійно вибрати цікаві проекти вивчення традицій рідного краю. Це можуть бути шкільні фольклорні клуби, де керівниками стануть батьки, або представники місцевої громади. Дуже надіємось на небайдужість місцевих митців у реалізації нового районного проекту «Гаївки рідного краю».

 

            200-річчя з дня народження Т.Г.Шевченка стало гарною нагодою для освітян району звернутися до нашого Пророка. Проект «Уклін тобі, Кобзарю!» це зреалізоване велике бажання об’єднати дітей і батьків творчістю Тараса Григоровича, розбудити в душах школярів національні почуття гордості і любові до України. В рамках проекту відбулося багато цікавих подій: конкурси читців з полум’яною і дерзновенною думкою Кобзаря, концерт ліричної і бунтівної пісні на слова Тараса Шевченка, дизайнерське оформлення «Кобзаря»,  вишиті портрети Пророка та копії рушника Лесі Українки. Нас активно підтримали батьки, громадськість, депутати місцевих рад, депутат обласної ради М.Загородний, народний депутат України О.Герега.

             Завдяки проекту ми вшанували Шевченка щиро, з великою повагою, вшанували так, як нас він шанував упродовж свого життя, об’єднуючи нас в один український народ. В кожній школі оформлено чудові виставки, найкращі роботи можна побачити у виставковій залі Будинку школярів. В кожному класі на вчительському столі книга «Кобзар». Учні в новому навчальному році будуть продовжувати вибирати цитати дня, записувати в літопис класу та звіряти свою любов до України із Шевченківським словом. А оновлена світлиця Тараса Григоровича у Кугаєвецькій ЗОШ стане осередком духовного єднання поколінь справжніх українців. Багато ще необхідно зробити. Тому ми продовжуємо даний проект і в цьому навчальному році. Дуже надіємось, що спільно з громадою селища Чемеровець належно оформимо квітник біля пам’ятника Т.Шевченку, а також на одному з бігбордів розмістити портрет Кобзаря з такими сучасними рядками його поезії: «Любітеся, брати мої! Україну любіть!».

 

            Ефективним і надзвичайно корисним в плані формування почуття патріотизму, національної свідомості, любові до рідної землі, гордості за минуле і сучасне українського народу став районний проект «100 причин любити Україну».Цим проектом ми прагнули привернути увагу учнів та батьків до проблеми патріотичного виховання, а також залучити до співпраці громаду. Ми не думали тоді наскільки актуальною буде ця тема для кожного українця, така нагальна потреба зміцнити свою любов до України, виробити почуття обов’язку захистити незалежність держави в якій живеш. На даний момент громадянсько – патріотичне виховання дітей та учнівської молоді  це дійсно національна безпека української  держави.

         Для нас з вами постає надзвичайної ваги завдання -   побороти у суспільній свідомості байдужість, егоїзм, цинізм, невмотивовану агресивність, неповажне ставлення до правових норм і сформувати високий рівень патріотизму,  що здатен забезпечити соціально – політичну стабільність та гідне місце України у світі. Дане завдання обговорювалось на серпневому зібранні класних керівників і заступників директорів з виховної роботи. Насамперед вважаю за необхідне спрямувати весь навчально-виховний процес у закладах освіти   на формування демократичного світогляду і особистої відповідальності та громадянської мужності. Теоретичні знання мають застосовуватись в повсякденній практиці. Усі справи повинні проводитись без формалізму. Першочерговими мають бути учнівські проекти патріотичного спрямування, такі як:  « В моїй родині ніхто не забутий», «Сучасна патріотична пісня»,«Любітеся, брати мої!Україну любіть!», «Лист пораненому», «Букет вдячності»,«Україна – єдина країна». Гідного вшанування потребують приклади сьогодення: Революція гідності, Герої Небесної сотні, Герої Національної гвардії, Збройні сили України, які жертовно звільняють рідну землю від окупантів, сепаратистів і зрадників.  

          А новий навчальний рік обов’язково стане роком тісної співпраці класного керівника із батьківською громадськістю з питань патріотичного виховання учнівської молоді. Слава Україні!

Категорія: Виховна робота | Переглядів: 4096 | Додав: chemrmk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]