Вітаю Вас, Гість
Головна » 2008 » Грудень » 14 » Олімпіада з інформатики
10:52
Олімпіада з інформатики
14 грудня проводиться районна олімпіада з інформатики.

Завдання можна прочитати тут...

Задача D. «Penaltie»

Розглянемо таку гру. Нехай у нас є таблиця розміром M x N (M,N<101), в якій кожна клітинка має свою невід’ємну вартість, що не перевищує 100 у.о. На початку гри гравець знаходиться у верхній лівій клітинці та має K (K<=10000) у.о. і йому треба пройти у праву нижню клітинку. Черговий хід гравець може зробити лише направо або вниз. Якщо він перемістився у чергову клітинку, то він має заплатити штраф у розмірі, що зазначений на даній клітинці. Попробуйте знайти найбільшу суму грошей, яка може залишитися у гравця після того, як він досягне фінішної клітини або виведіть -1, якщо грошей на штрафи не вистачить.

Формат вхідних даних.  У вхідному файлі перший рядок містить цілі M, N, K. У наступних M рядка міститься по N цілих додатних чисел, що визначають розміри штрафів. 

Формат вихідних даних. У вихідний файл виведіть залишок грошей гравця або -1.

Приклад вхідних та вихідних даних.
d.in
3 4 15
0 10 1 0
0 10 0 2
1 0 10 1

d.out
3

Задача G.  Василько і Петрик вчаться в школі в одному класі. Недавно Петрик розповів Васильку про хитрий спосіб піднесення до квадрату натуральних чисел, що закінчуються на цифру 5. Алгоритм піднесення до квадрату числа, яке закінчується на  цифру 5:
отримати із початкового числа нове число, відкинувши останню цифру 5;
утворене число помножити на число, яке більше від утвореного на одиницю;
до добутку приписати праворуч «25».
Наприклад, піднесемо до квадрату число 25. Відкинувши цифру «5», отримаємо число 2. Знайдемо добуток утвореного числа з наступним: 2х3=6. Припишемо праворуч «25» і отримаємо 625. Напишіть програму, яка підносить числа, що закінчуються на 5, до квадрату для того, щоб Василько зміг перевірити свої навички.
 

 
Вхідні дані: у вхідному файлі “NUM.DAT” записано одне натуральне число А, яке закінчується на цифру 5, .
Вихідні дані: у вихідному файлі “NUM.SOL” вивести одне натуральне число - 3.0

 
без нулів, що записані у крайній лівій позиції.
Приклади вхідних і вихідних даних:
 
“NUM.DAT”    “NUM.SOL”      
5    25      
15    225     

Задача I.  «Dream»

Ім’я вхідного файлу:     і.in

Ім’я вихідного файлу:      і.out

Василько мріяв про те, щоб йому на свято 1 вересня подарували комп'ютера. Він хотів навчитися розв'язувати задачки і брати участь в шкільних олімпіадах з програмування. Але на це свято йому подарували багато кубиків з літерами, як натяк та те, що йому треба спочатку навчитися читати. Не дуже він хотів забавлятися з літерами і тому придумав собі математичну задачку.


 
Кубики Василько розкладав у стовпці різної висоти, а потім пробував переставляти кубики таким чином, щоб всі стовпці стали однакової висоти. Незабаром він знайшов спосіб, як це можна зробити переставляючи мінімальну кількість кубиків.

Попробуйте і ви знайти цей спосіб і напишіть відповідну програму.

Формат вхідних даних. У першому рядку вхідного файлу dream.in міститься N (0< N <51) – кількість стовпців з кубиками. Наступний рядок містить N цілих чисел не більших 100 – кількості кубиків у відповідних стовпцях. Загальна кількість кубиків завжди ділиться на кількість стовпців.

Формат вихідних даних. У вихідних файл dream.out вивести єдине ціле число – мінімальну кількість кубиків, які треба переставити.

Приклади вхідних і вихідних даних:
i.in
6
5 2 4 1 7 5

i.out
5


Задача K. «Кінотеатр»

Ім’я вхідного файлу:    k.in

Ім’я вихідного файлу:    k.out

X хлопців і Y дівчат пішли в кінотеатр і купили білети на місця в одному ряду, які йдуть підряд. Напишіть програму, яка видасть, як треба сісти хлопцям и дівчатам, щоб рядом з кожним хлопцем сиділа хоча б одна дівчина, а рядом з кожною дівчиною — хоча б один хлопець.

Формат вхідних даних

У вхідному файлі записані два числа — X і Y (обидва числа натуральні і не перевищують 100).

Формат вихідних даних

У вихідний файл виведіть який-небудь рядок, в якому буде рівно X символів B (які позначають хлопців) і Y символів G (які позначають дівчат), що задовольняє умову задачі. Пропуски між символами виводити не треба.

Якщо розсадити хлопців і дівчат згідно умови задачі неможливо, то у вихідний файл повинен бути записаний рядок NO SOLUTION.

Приклади вхідних і вихідних даних:
 
k.in    k.out      
5 5
    BGBGBGBGBG      
5 3
    BGBGBBGB      
100 1
    NO SOLUTION     

   

Переглядів: 1122 | Додав: chemrmk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]